İlim Talebelerine YAŞANMIŞ TAVSİYELER 2
- İlim tahsilinde hep aşk, şevk dolu ve heyecanlı olunuz. Arkadaşlarınızı da buna teşvik ediniz ve ilim tahsilini onlara sevdirmeye çalışınız. Kim bilir belki de davetçi âlimler olmasına vesile olduğunuz kimseler, sizin için kıyamete kadar sürecek ecir halkaları olacaklardır.
- Arkadaşınızı ilimden soğutacak herhangi bir söz ve harekette bulunmayınız. Unutmayınız: “bir şeye sebep olan, onu yapan gibidir.” Siz bir kardeşinizin âlim ve salih olmasına vesile olursanız, onun ecri kadar ecir alırsınız. Ama onun cahil ve fasık olmasına sebep olursanız, onun günahlarına katkınız oranınca ortak olursunuz.
- Zamanınızı asla israf etmeyiniz ve en güzel bir şekilde değerlendiriniz. Dolayısıyla sadece derslerle yetinmeyiniz. Derslerinizin mütalaa ve müzakeresini hakkını vererek yaptıktan sonra arta kalan vakitlerinizi, okuyarak ve araştırmalar yaparak değerlendiriniz.
- Önemli gördüğünüz konu, fetva, örnek ve hikmetli sözleri not alınız. Bunun için değişik ajanda veya not defterleri tutunuz ve bu notlarınızı önemle muhafaza ediniz. “hikmetli sözler” “sorular ve cevaplar” konularına göre ayet ve hadisler” vs.
- Özellikle hikmet yüklü şiirleri not almakla kalmayın, aynı zamanda ezberleyin. Böylesi değişik konulardaki şiirler, ayetler, hadisler davet hayatınızda size çok lazım olacaktır.
- Fırsat buldukça önemli gördüğünüz anılarınızı da not ediniz. Kim bilir, ilerde bu anılarınız yok satacak bir kitap olarak basılabilir. Unutmayalım ki tecrübe, okumak veya dinlemekle değil, bizzat yaşamakla kazanılır.
- Bilgisayar kullanmayı iyi öğrenerek ilimden istifade etme ve ettirmede teknolojinin geniş imkânlarından istifade ediniz. Özellikle on parmak klavye kullanmayı öğreniniz. Bunu bir iki haftada halledebilirsiniz ama gözünüzde büyütmemek şartıyla…
- Yukarda bir kısmını saydığımız not ve bilgilerinizi mümkün oldukça bilgisayara geçirip muhafaza edin. Tüm önemli bilgilerinizi yedekleme ve gereğinde güncellemeyi de ihmal etmeyiniz.
- Bu bilgilerinizden insanların istifade edebilecekleri kısımları geciktirmeden sosyal medya vs. yollarla paylaşınız. Bilginin bayatlayanı da olabilmektedir ki vakti geçince değerini yitirir. Kaldı ki sizinle mezara giden bilgi, hasen-i cariye olmaz, ebter olur. Ayrıca unutmayınız ki: “Mal harcandıkça azalır ama ilim paylaşılıp harcandıkça bereketlenir.” Ancak bunu yaparken de yine medyanın şerlerine karşı uyanık olunuz.
- Bir metni ezberlemeden önce, doğru okumayı öğrenip sağlamlaştırın. Ehil birine dinletip doğruluğundan emin olduktan sonra ezberlemeye başlayın. Çünkü yanlış ezberlediğiniz bir ayet, hadis veya metni sonradan düzeltmek çok zordur. Bir sayfaya bir saatte ezberleyebilirsiniz. Ama yanlış ezberlenmiş bir sayfayı düzeltmeniz, haftalar hatta aylar sürebilir.
- Sorup öğrenmede mütevazı ve cesur olun. Sakın gurur ve kibir sizi öğrenmekten alıkoymasın. “el ilmu yehhsulu beynel isneyn / ilim iki kişi arasında hâsıl olur” tek başına âlim olunmaz. Sizden öğrenmek isteyenlere öğretmekte de asla cimrilik yapmayınız. En çirkin cimrilik, ilimde yapılan cimriliktir.
- Ezberlemede her zaman aynı nüshayı kullanın. Çünkü gözler ezberlediğiniz metnin fotoğrafını çekmektedir. Ayet veya cümlelerin nerede bitip nerede başladığı önemlidir.
- Bilgilerinizi her fırsatta pekiştirin. Pekiştirmenin en kolay ve bereketli yoluysa başkalarına öğretmektir. Özellikle metin ezberini çok güzel yapın ve sık sık tekrarlayın ki meleke olup unutulmasın. Aksi halde emeğiniz boşa gider. Giden bir dünyalığı tekrar yerine koymak kolaydır. Ama yitirilen ilim çoğu kere yerine konulamaz.
- Müzakerede yapmada kitap veya talebe ayırımı yapmayın. Sizin seviyenizdeki kitapların tekrarına ihtiyacınız olduğu kadar, sizden aşağıdaki kitapların tekrarına da ihtiyacınız vardır. Bir de şu hadisi hatırlayın: “Kul kardeşine yardımcı oldukça, Allah (cc) da kulunun yardımcısıdır.” Devamedeceğiz inşallah… Selam… Dua…
Muhammed Özkılınç
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM