Ramazanlar Ramazan Ola

13.05.2018

Mevsimlik iş yapanlar için iş mevsimi çok önemlidir. Niceleri bir yıl boyunca işlerin mevsimini beklerler. Avcı av mevsimini, ziraatçı harman zamanını, iple çeker. İşte hayır ve erdem bilen mümin de Ramazanı iple çeker. Bir Rençber için nasıl ki hasat mevsimi önemlidir. Her Müslüman için Ramazan ayı daha da önemlidir.

Ramazanı Ramazan yapan, kulluk ve Salih amellerdir. Yoksa Zaman olarak günleri 24 saat, saatleri de 60 dakikadır. Dolu dolu bir Ramazan fırsatını kaçırmayalım. Daha çok cami ve cemaat… Daha çok Kur’an… Daha çok dua, zikir, yakarış… Daha çok hayır ve hasenat… Daha çok davet ve tebliğ…

Her ramazan üzülerek şahit olduğumuz bir konu da teravihin rekât sayısı tartışmaları… Evet, Resulullah (sav) teravihi farklı rekâtlarda kılmıştır. 8-10-20,32-36… Şimdi, eğri oturalım doğru konuşalım. Sahabe, tabiin vd. kulluğun hakkını verenlere kıyasla, biz ibadet fukarasıyız. Şu halde neden biraz olsun çoğaltma tarafına değil de, hep azaltma tarafına meylediyoruz. Hiç arada bir Teravihi 36 rekât kılalım diyen gördünüz mü? Ama birçok insan hemen 8 rekâta inivermektedir. Bunu da genelde “şuurlu Müslüman” denen kimseler yapmaktadır. Avam insanların böyle bir dertleri yok. Onlar yirmi rek’atı kabullenmiş devam ediyorlarken, onlara örnek olması gerekenler, her yıl kafa karışıklıklarına sebep olmaktadırlar. Usve-i hasene olmaları gerekirken, usve-i seyyie oluyorlar.

Twitter

Jet teravih

Bilindiği üzere tadili erkân cumhura göre farz, Hanefi ulemasına göre, vaciptir. Şu an ülkemizde kılanan teravih, tadili erkânın en asgari sınırındadır. Biraz daha acele yapılsa namaz, ibadet olmaktan çıkıp, spora dönüşecek. Ne yazık ki spora dönüştürenler de az değil. İnsanımızın epeycesi de hala daha acele etme taraftarıdır. Bunun da sebebi, yine bu konuda kötü örnek olan kimi “şuurlu Müslümanlar” veya hocalardır. Hâlbuki biz hocalar, her birimiz mümkün olduğunca cemaatimizi uyararak, onları tadili erkân konusunda bilgilendirmeliyiz. Spor değil ibadet etmek ve emeğinizi zayi etmemek için, jet teravihten uzak durmamız gerektiğini anlatmalıyız.

Komşuluk

Unutmayalım ki bir millet parası, silahı, teknolojisi vs. maddi güçleriyle değil, iman, ahlak, fazilet ve erdem gibi manevi değerleriyle, komşuluk, sılayı rahm, karşılıklı saygı-sevgi, yardımlaşma ve dayanışmayla huzurludur, güvendedir, güçlüdür. Yine bir toplum, yeme-içme, gezip-tozma ve eğlence alanlarında kurt dökmeyle falan mutlu, huzurlu ve medeni olmaz. Huzur ve mutluluk ancak insanların manevi dünyalarının imarıyla mümkündür. İşte tüm bu manevi değerler için ramazan büyük bir fırsattır. Bunu en güzel bir şekilde değerlendirelim.

Can çekişen ve acillik olan “huzur” ve “güvenin” ambulansı, “komşuluk” ve “sılayı rahm” dır. Huzurlu toplumunun temeli olan komşuluk ve sılayı rahmi ihya için, komşularımız ve akrabalarımızla ilgi ve alakamızı yoğunlaştıralım. Onlarla ziyaretleşelim. Karşılıklı iftar davetlerinde bulunalım. Davet edelim ve davetlere icabet edelim. Onlarla selamlaşalım. Hal hatır soralım, bir sıkıntıları olduğu zaman, imkânlarımız dâhilinde halletmeye çalışalım. Kendimiz bizzat sorunlarını çözemesek de çözülmesinde yardımcı olmaya çalışalım. Hiçbir şey tapamazsak, en azından teselli etmek dahi önemlidir. Mesela her iftar komşumuza en az bir tabak yemek gönderelim. Onlar da bize çam sakızı çoban armağanı bir hediye gönderdikleri zaman severek ve teşekkür ederek kabul edelim. Bu gün hiç kimse bir tabak yemeğe muhtaç değil elbette. İhtiyaç için değil sevgi ve muhabbetin, paylaşmanın, yardımlaşma ve dayanışmanın ihyası için…

Ramazan ayı eğlence, konser, komedi ve festival değil, ibadet ve kulluk ayıdır. Bu ayda eğlenceyi ibadet ve kulluğa tercih etmek, leş etini helalinden kuşbaşı kebaba tercihten daha çirkindir. Maalesef kimi zaman ilahi mucize olan; bıldırcın eti ve kudret helvasını beğenmeyip, soğan sarımsak isteyen İsrail oğulları durumuna düşüyoruz. Kaldı ki soğan sarımsak vs. sebzeler helal ve mubahtır. Bizim ramazanda taat ve ibadete, kulluğa tercih ettiğimiz nice eğlenceler düpedüz haramdır. Müslümanların oylarıyla seçilmiş kimi belediyelerin, ramazan ayını karnaval ayına çevirme girişimleri anlaşılır gibi değil.

Bu konuda tüm yetkililer sorumludurlar. Ancak bizler de her birimiz kendi çapımızda sorumluyuz. Böylesi yanlışlara itiraz etmeliyiz. Sosyal medya denen bir imkân var. BİMER vb. şikâyetlerimizi ileteceğimiz merciler var. Boş durmayalım ve bir şeyler yapmaya çalışalım. Bu vesileyle kısık sesimizle sayın belediyelerden sorumlu yetkililere sesleniyoruz. Bu konuda bir talimat vererek bu yanlışı düzeltiniz. Belediyenin imkânlarıyla vatandaşa şer yerine hayır işletebilecekken, neden türkülü şarkılı, danslı dümbelekli eğlenceler tercih edilsin ki? Eğer hayra vesile olmayacaksanız bari şerre de sebep olmayın. Bırakın öyle kalsın… Selam… Dua…

Muhammed Özkılınç

YouTube
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

webnorya © - Muhammed Özkılınç