Muhammed Özkılınç – Eğitimci ve Yazar – muhammedozkilinc.com

Cennetten Bir Köşe Karadeniz

Cennet vatanımın hemen her yerine defalarca gidip geldiğim ve oralarda belli mühletler kaldığım halde, Karadeniz bölgesini ilk defa ziyaret ettim. 4 günlük ziyaretin tadı damağımızda kaldı. Daha önce nice kardeşlerimin, gezi tekliflerine geçerli mazeretlerim sebebiyle katılamamıştım. Trabzon’dan bir bacanağım da olması vesilesiyle, artık Karadeniz’le bir akrabalığımız da var. Kaç yıldır hısımların davet tekliflerine, bu yıl icabet etmek nasip oldu.

Yolculukla beraber beş gün süren gezimiz; sılayı rahm, dostlarla muhabbet ve daha birçok bereketlere vesile oldu. Resulullah (sav) ın “Seyahat edin, sıhhat bulun.” vb. Hadisi şerifleri, böylesi pratiklerden sonra daha güzel anlaşılıyor. Hele yeşilin her tonunun dolu dolu bulunduğu, oksijen kaynağı, Karadeniz gibi bir yere olunca, çok daha farklı hissediliyor.

Ancak Karadeniz bölgesine gezi için gideceklere, kısa bazı tavsiyelerde bulunmak borç oldu gibi.

Twitter
  1. Yeterli zaman. Özellikle Karadeniz’in Cennet manzaraları, bol oksijeni ve muhabbet yüklü dostluklarından istifade etmek için yeterince zaman ayırmak gerekmektedir.
  2. Arazi şartlarına uygun vasıta. Özellikle yaylalara doğru çıkmak için altı yeterince yüksek ve güçlü araç şart. Çünkü belli bir yerden sonra asfalt bitip şose yollar başlıyor. Yolların dar ve engebeli olması da ayrı bir konu. Biz normal bir otomobille yaylaların zirvesine çıkıp üç ayrı yaylayı da dolaştık. Ancak ister istemez araçlarımız zaman zaman yere veya taşlara temas etti.
  3. Yeterli yakıt ve teknik donanım. Öncelikle aracınızın genel bakımını yaptırmış olmanız önemlidir.Özellikle bin kilometreyi bulan uzak bir yerden geliyorsanız. Aracınız bakım süresi gecikip zarar görebilir. Ayrıca aracınızın stepne vs. teknik donanımı da tam olmalı. Tabi ki dağ yollarını aşmayacaklar için normal bir araç daha uygundur.
  4. Yeterince yedek ve kalın giysiler ve patika yollara uyumlu rahat ayakkabı. Karadeniz’in kıyı şeridi, normal sıcaklıkta ve biraz da nemli. Ancak yukarılara doğru çıktıkça, hava serinliyor hatta soğuyor. Dolayısıyla hasta olmamak için yeteri kalınlıkta giysilere ihtiyaç var. Yanınızda küçük çocuklar olduğu zaman, bu daha da önemli. Aksi halde küçükler soğuktan hasta olabilirler. Tabi her ihtimale karşı yanınızda soğuk algınlığı ve araba tutmasına karşı ilaç bulundurmak da faydalı olur.
  5. İhtiyaçlar için önceden tedbir, gerekirse bir ihtiyaç listesi. Yüz km veya daha fazla yukarılara doğru yol aldıktan sonra, küçük bazı ihtiyaçlar için aşağı inmek zorunda kalmamak için, önceden tedbir almak zorunludur. Böylesi zamanlarda tüm ihtiyaçları fazlasıyla alır da sadece tuz veya bir kibrit çakmak almayı unutmak bile sizi zor durumda bırakabilir.
  6. Telefon vd. elektronik aletler için yedek batarya veya mobil şarj aletleri. Geceler için fener vb. ışık ihtiyacınızı da bu aletlerden edinecekseniz, yedek enerji aletlerine ihtiyaç, kaçınılmaz olur. Karadeniz gibi cennet misali yerlerden fotoğraf ve video görüntüleri derleyip paylaşmak da birçok hayırlara vesile olabilir. Bu güzellikleri seyrederken Allah (cc) ın yüce kudretini, ilahi sanatın inceliğini ve elbette Allah (cc) ın biz kullarına olan nimetlerini tefekkür etmemek büyük bir gaflet olur. Böylesi yerlerden alınan görüntüler; tezekkür, tefekkür ve teşekkürü sürekli kılmaya bir vesiledir. Bu hayrı başkalarıyla paylaşmak da işin bu ibadet yönünü genellemeye katkı sağlar. Nasıl ki her birimiz Rabbimizin yüce sanatı, bizlere olan ihsan ve inamını hatırlatan her bir resim ve video gördüğümüzde, “subhanellaaah” demekten kendimizi almıyoruz.
  7. Gezilerin zorlu parkurlarına sabredecek arkadaşlar. İnsanlar farklı farklı fıtratlarda yaratılmıştır. Biri beyazı, diğeri siyahı sevebilir. Biri yeşilliği, diğeri çöl kumlarını tercih edebilir. Birisi sıla özlemine dayanıklıyken diğeri hiç sabretmeyebilir. Sabrı ve tahammülü az bir arkadaş tüm bir grubun gezi programını alt üst edebilir. Dolayısıyla böylesi yerlere seyahat ederken, arkadaş seçimini de iyi yapmakta fayda vardır. Cihada gitmek için hazırlık yapan bir peygamberin, üç sınıf insanı cihat saflarına almaması bu manada çok dersler içermektedir.
  8. Bölgeyi iyi bilen bir rehber. Resulullah (sav) kendisi de o yörenin insanı olmasına rağmen, hicret esnasında yanına işinin ehli bir rehber aldığını biliyoruz. Hatta bu rehber gayri Müslim de olsa işinin ehli olması önemlidir. Hedeflediğiniz yerlere en uygun yerlerden gitme ve bilmediğiniz yerleri de keşfetme açısından liyakatli bir rehber önemlidir. Bir köşe yazısına ancak bunlar sığdı. Siz bu maddelere daha fazlasını ekleyebilirsiniz.

Bu ziyaret ve gezimizde ailece bize ev sahipliği ve rehberlik yapan, sevgili bacanağım Doç. Dr. Halil Hacımüftüoğlu ve onun değerli kardeşi Hakan beye ve elbette değerli valideleri Hanife ablaya yürekten teşekkürler ederiz. Havanın sisli olması nedeniyle yaylaları yeterince temaşa edememek dışında her şey çok güzeldi. Rabbim Cennetten bir köşe gibi güzel olan buradaki yerlerine mukabil, onlara ve cümlemize Cennetten de köşkler ihsan eylesin. Âmin! Subhaneke… Bihamdike… Esteğfiruke…

Muhammed Özkılınç

YouTube
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

webnorya ✔ © - Muhammed Özkılınç