Hacı ve Umrecilere Tavsiyeler
Bilindiği üzere herhangi bir işe başlarken, ne denli şuur ve bilinçliysek, o denli ciddiyet içinde olur, o işi başarmak için ne gerekiyorsa yaparız. Düşünelim ki bu yıl dünyadaki iki milyar civarındaki Müslümanlardan 5-10 milyona, Türkiye’deki 80 milyondan da 120 000 kişiye nasip olmuş. Demek ki ben de bu yıl seçilerden biriyim. O halde bu özel ibadetin hakkını vermek için daha çok gayret etmeliyim diye düşüneceğiz.
Bunun yanında bazen küçük ayrıntıları kaçırmak, ihmal etmek veya bilmemek de insana büyük faturalara mal olabilir. Bu büyük ibadetten yeterince istifade etmeyi kaybettirebilir. O halde çoğunu zaten bildiğiniz aşağıdaki tavsiyelere dikkat ediniz.
- Bu kutsal yolculuğa manen yeterince hazırlanalım. Tam bir ihlâs içinde olalım ve tecdidi niyet yapalım.
- Araba sahibi veya yürüme antrenmanı olmayanlar en az bir ay öncesinden bolca yürüyerek tavaf, say vs yürümelere hazır olalım. Aksi halde ayaklarınızın tabanı şişip patlarsa birkaç gün (belki hafta) tavaf vs ibadetlerinizi hakkıyla yapamayız.
- Bu yolculuğun zor olduğunu önceden bilip hazır olalım ve olası zorluklarda asabi davranışlarla ibadetimiz zedelemeyelim. Resulullah (sav) ın: “Ya Rab! Hac ve Umre yolculuğunu bana kolay kıl.” Duası ve sair ibadetlerden farklı olarak, hac ve umrenin her nüsukunda kolaylık dilemesi manidardır.
- Toplu yolculuklarda asla geç kalmayarak insanları bekletmeyelim. Sıcakta ve hiç yere onlarca insanı bekletmek ciddi bir hak ihlali olduğu gibi, birçok tartışma ve kalp kırılmalarına da sebep olabilirsiniz.
- Uçak otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarına biniş ve inişlerde acele etmeyerek, ortalığın sakinleşmesini bekleyiniz. Hep beraber hücum etmeler, bu yolculuklara hiç yakışmayan davranış ve tartışmalara sebep olabilmektedir. Ayrıca saatlerce ayakta sıra beklemektense, oturarak ortamın sakinleşmesini beklemek daha iyidir.
- Resmi evraklarla ilgili yeterli bilgiyi ilgili makamlardan önceden alınız. Küçük bir eksiklik, yarı yoldan dönmenize sebep olabilir. Hem emeğiniz, hem paranız heba olmakla kalmaz, daha önemlisi, büyük bir fırsat başka bahara kalabilir.
- Hac ve Umre kitapçığını mutlaka okuyalım, yapabilenlerimiz, daha detaylı fıkıh kitaplarından hac veya umrenin şart ve erkânını, ihram yasaklarını vs öğrenelim. Bu konuda arkadaşlarımıza da yardımcı olalım
- Hac ve Umre seminerlerine mutlaka katılalım. (Bilinçli ve şuurlu yapılan az ibadetin, bilinçsiz ve şuursuzca yapılan çok ibadetten daha hayırlı olduğunu unutmayalım.)
- Hac ve Umre programlıdır ama zaman zaman programlarda aksamalar olabileceğini de bilerek Mekke – Medine deki programlarımızı ona göre ayarlamalıyız. Gidiş ve dönüş uçuş tarih ve tarifelerinde gecikmelerin olabileceğini bilmeliyiz. Aslında hayatın her alanında bir takım aksamaların olabileceğini bilmek, bizi yanlış davranışlardan, agresif çıkışlardan korur.
- Bagajlarımıza mutlaka ad-soyad, adres, telefon ve kafile numaralarımızı, biliyorsak gittiğimiz otel adını da yazmalıyız. Kayıp ve karışıklıklara karşılık her tedbir iyidir.
- Özellikle yaşlılar, kaldıkları otelin kartını yanlarında bulundurmalıdırlar. Adres şaşırma durumunda kaldığınız yeri bulma kolay olur.
- Çarşı Pazar gezme, otelde pinekleme vb. yanlışlara düşerek her dakikası servetlerden daha değerli olan vakitlerimizi heder etmeyelim. Mümkün olduğu kadar Haremeyn mescitlerinde; namaz, tavaf, Kuran, zikir, tefekkür vb ibadetlerle meşgul olalım.
- Değişik insanlarla tanışıp dertleşmek ümmetin dertlerini
paylaşmak iyi, ancak aşırı ve boş konuşmalardan sakınalım.
Yanımızda bulundurmamız gerekenler: - İhram’ı (erkekler için) Mekke’ye gidilecekse, ayrı bir çanta içerisinde yanımızda bulundurmalıyız. Bagaj içinde uçağa verirseniz ihramsız kalır ve ciddi sıkıntı yaşarsınız.
- Ayrıca terlik (sandalet) türü bir giyecek bulundurmalısınız, zira ihramlıyken normal ayakkabı giyemezsiniz. İhramsız olarak yapacağınız tavaflarda kullanmak için deri patik bulundurmanız da iyi olur. Ziyaret yerleri ve özellikle Nur ve Sevr dağlarına çıkmak için Spor ayakkabı veya tabanı kaymayacak hafif ayakkabı almak iyi olur.
- Yanımıza yeteri miktarda, teri emen, sıcağı fazla geçirmeyen, pamuklu – keten cinsinden açık renk, tercihen beyaz elbiseler alalım.
- Acil durumlar için, cebe sığacak ince seccade alalım.
- Tırnak makası, küçük el makası (saç kesip ihramdan çıkmada kullanmak için) diş macunu ve fırçası, kokusuz sabun, güneş kremi gibi kişisel bakım gereçleri alalım.
- Cep telefonlarımızı ve jarz cihazını
yanımıza alalım ve gider gitmez Mekke – Medine hattı takalım. Türkiye
hattına göre çok daha sağlıklı ve hesaplı olur. Rehberimizin Mekke –
Medine telefon numarasını ve kaldığımız otelin de telefonu kayıt edelim
ve Mekke – Medine numaramızı da rehberimize verelim.
Sağlıkla ilgili dikkat etmemiz gerekenler. - Doktor tavsiyesi dışında hiçbir ilaç kullanmamalıyız. Hijyenik maske, ağrı kesici, gribal enfeksiyon ilaçları (novalgin, aspirin, antibiyotik, kabızlık ilacı, pişik merhemi, ateş düşürücü şurup, grip önleyici ilaç gibi) kronik hastalıklarımızı rehberimize mutlaka bildirelim. Bayanlar özel halleri konusunda dikkatli olarak ibadetlerini zedeleyecek durumlara karşı tedbirli olmalıdırlar.
- Yeşil reçeteli ilaçlarımız varsa, İngilizce raporuyla beraber yanımızda bulunduralım.
Devamlı kullanmamız gereken ilaçlarımız varsa yeterli miktarda yanımıza alalım. Burada aynısını bulamayabilirsiniz. Bulsanız da birkaç kat pahalı. Gerektiğinde sağlık ocağı ve hastanelerimizin olduğunu bilelim ve yararlanalım. Devam edeceğiz inşallah. Sübhaneke… Bihamdike… Esteğfiruke…
Muhammed Özkılınç